Country Life - Šošovica červená polená lúpaná 500 g 500g
Červená šošovka nemá šupku ako iné strukoviny a je sfarbená do oranžovej. Nemusí sa namáčať a je rýchlo uvarená. Po uvarení sa rozpadá a hodí sa tak predovšetkým na prípravu kaše alebo polievky.
Popis
S touto šošovicou vytvoríte veľa muziky za málo peňazí. Pomazánky, prílohy aj karbanátky máte za pár minút. Indický dhal poriadne zasýti a polievky z nej nemusíte ani zahusťovať. Ide ruka v ruke s kari korením a kurkumou, ale nebojte sa ani kombinácie s banánom a smotanou. Sladká chuť jej svedčí.
Šošovica červená je zbavená šupky, takže nenadýmá ako iné strukoviny. Po uvarení sa vždy rozpadá, je až kašovitá. Nejde tomu zabrániť, radšej toho využite a urobte z nej napríklad kašu alebo polievku. Keďže sa nejedná o celé semeno, červenú šošovicu nenaklíčite. Hovoríme jej síce červená, ale je skôr oranžová, po uvarení dokonca až žltá. Ak chcete mať šošovicu do červena, varte ju s kari alebo kurkumou.
Využitie:
-
Polievky - šošovicu pridajte do zeleninovej polievky alebo z nej umixujte hladký krém s poriadnou dávkou horúcej vody, krém ochuťte cesnakom a chilli, exotickú verziu môžete mať, ak pridáte kokosové mlieko a kurkumu.
-
Kaša - po uvarení šošovicu jednoducho rozmixujte, prípadne pridajte horúcu vodu pre hladšiu konzistenciu, dochucujte podľa libosti korením.
-
Pomazánka - rozmixovaná šošovica a jačmeň dohromady skvele fungujú ako chutná pomazánka.
-
Zahusťovanie - s uvarenou šošovicou zahustíte guláš alebo iné hutné, napríklad zeleninové jedlo v hrnci.
-
Rizoto - s bulgurom a ďalšími klasickými prísadami, ktoré bežne dávate do rizota, vytvoríte zo šošovice výborné a jednoduché jedlo.
-
Na sladko - šošovicu rozmixujete so smotanou a banánom, obľúbený pokrm najmä u detí.
-
Šalát - vychladnutú uvarenú šošovicu môžete pridať aj do studeného salátu, skvele sa hodí napríklad k brokolici a ryži.
-
Placky - vychladnutú šošovicu kombinujte s bylinkami, cesnakom, chilli, červenou cibuľou a zasypte ryžovou múkou, vytvorte placky a usmažte na panvici.
Složení
Šošovica červená. Môže obsahovať stopy lepku.
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 353 kJ / 318 kcal | |
---|---|
Tuky: | 1,3 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,2 g |
Sacharidy: | 56,3 g |
z toho cukry: | 2,4 g |
Vláknina: | 4,9 g |
Bielkoviny: | 23,8 g |
Soľ: | 0,09 g |